Terug

Interview Wolter Kroes

Op een heerlijke dinsdagmiddag mogen wij één van de meest bekende, hardwerkende en positieve artiesten interviewen die ons land rijk is: Wolter Kroes!

Wolter, Je zit 30 jaar in het vak. Wat een mijlpaal. Je hebt in al die jaren zoveel mooie dingen mogen doen. Wat is voor jou het meeste memorabele geweest in al die jaren?
Ja, haha! Ik heb natuurlijk ontzettend veel gedaan in die 30 jaar. Maar het meest memorabele zijn denk ik toch mijn eerste uitverkochte Ahoy en Heineken Music Hall concerten. Dat waren wel echt hele bijzondere dingen. Dat was helemaal in het begin, nouja.. ik was eigenlijk al 10 jaar bezig haha. Zelf een Ahoy uitverkopen was echt een droom van me en dat werd werkelijkheid. Aan de andere kant, als we over memorabel praten was ‘Viva Hollandia’ ook wel een momentje. Dat je voor 150.000 mensen op Museum Plein mag optreden en iedereen je liedje meezingt. Dat nummer blijft bijzonder! Oh en 4 december is ook altijd een droom geweest, want dan mag ik Carré doen. Ja, dat is eigenlijk ook wel weer een momentje!

Louter hoogtepunten dus?
Nou, er zijn ook wel dieptepunten geweest. Hét dieptepunt in mijn carrière is wel echt geweest dat Wout van Doleweerd overleed. Hij was mijn manager en we stonden op dat moment nét voor onze uitverkochte Ahoy concerten. Je bent natuurlijk zelf sterk, je hebt kracht en we zijn dus wel doorgegaan. Maar ik had wel willen zien hoe alles was gegaan als hij nog geleefd had. Misschien hadden we dan wel in een Ziggo Dome gestaan een jaar later.

Je staat natuurlijk bekend als een goedlachse zanger, altijd als we je op tv zien straal je van oor tot oor. Ik ben enorm benieuwd; Waar kan jij nou echt chagrijnig van worden?
Haha, als mijn vrouw chagrijnig is haha, nee hoor. Nee, ik denk dat ik wel chagrijnig kan worden als ik mijn ding niet kan doen. Ik ben wel eens ziek en dan kan ik niet optreden en daar kan ik wel chagrijnig van worden. Ik wil eigenlijk altijd ‘aan’ staan, presteren en leveren en soms kan dat niet. Dat vind ik wel heel vervelend. En ik word ouder natuurlijk, dat vind ik ook jammer haha. Ik had nog wel 20 willen zijn met alles wat ik nu weet. Maar dat is geen reden om chagrijnig te zijn.

Ja Wolter, 24 december word je 50 jaar oud. Zie je er tegenop?
Ja, het is een feit. Maar het feit ligt er ook dat het momenteel beter gaat dan ooit. Ik voel mezelf beter dan 20 jaar geleden. Nou is dat natuurlijk niet helemaal waar want ik moet zeggen dat ik wel merk dat ik wat ouder word, maar het is niet zo dat het kwalitatief minder wordt. Ik heb juist het gevoel dat het alleen maar meer en beter wordt. Ik ben 98% gezond en die andere 2% heeft iedereen wel. Moet je dan gaan janken dat je 50 wordt? Haha, ik denk het niet!

Je hebt momenteel alles in eigen hand. Eigen platenmaatschappij, eigen promoteam. Je hebt eigenlijk alles om je heen gebouwd. Waarom heb je daar voor gekozen?
Ik kan momenteel doen wat ik wil, zonder te hoeven overleggen met een platenmaatschappij. Ik ben nu lekker vrij en kan zelf bepalen wat ik wil doen. Wil ik een clip uitbrengen? Wanneer wil ik een single uitbrengen? Hoe vaak? Dat kan ik nu zelf inplannen. Niet dat een platenmaatschappij niet goed is hoor. Ik heb altijd met heel veel plezier bij een label gezeten. Ik heb 15 jaar bij Red Bullet gezeten, altijd met heel veel plezier. Dino en CNR ook. Alleen doen zij allemaal dingen die ik inmiddels zelf ook kan. Dat is trouwens niet arrogant bedoelt. Kijk, als jij net begint met je carrière is een platenmaatschappij super. Want zij hebben de ‘knowhow’ en de expertise hoe je het moet gaan doen. Maar na 30 jaar dit vak te beoefenen kan ik het zelf.

Nu werk je dus met een vast clubje mensen, dat lijkt me heel prettig. Je kent ze, je vertrouwd ze. Even over je thuisbasis. Je hebt een prachtig gezin. Is het essentieel om je gezin achter je te hebben staan, om zo’n mooie carrière voort te kunnen zetten?
Ik durf te zeggen dat ik zonder de steun van Tess, mijn kinderen en mijn ouders niet dezelfde man zou zijn als dat ik nu ben. Als Tess mij niet de vrijheid geeft om eventueel 7 dagen weg te zijn in de week, dan gaat dat niet. Stel dat je een vrouw hebt die bijvoorbeeld jaloers is omdat je veel vrouwen om je heen hebt bij optredens, dan is dit werk niet te doen. Ik heb de andere kant van de medaille ook meegemaakt. 17 jaar geleden heb ik een keuze gemaakt om met een relatie te stoppen, met 2 kinderen, omdat het gewoon niet leuk was. Maar Tess is mijn leven. Maar dat geldt ook voor mijn vader. Daar werk ik nog steeds mee, hij doet mijn boekhouding. Ik weet zeker dat als ik dit niet had, dat ik geen rust zou hebben. Kijk, ik heb een zoon van 10, Thomas, ik probeer elke avond lekker naast hem in bed even in slaap te vallen met hem. Of gewoon even lekker gezellig met z’n tweeën in de jacuzzi om 7 uur ’s morgens. We doen samen allemaal gekke dingen!

Op je Social Media komen inderdaad altijd heel veel mooie foto’s voorbij met je familie.
Ja, ik ben echt wel een familieman. Ik zal eerlijk zeggen, ik sta niet langs de lijn bij het voetbal. Want dat gaat gewoon niet als je ’s nachts om 3 uur thuis komt. Nou, voetbalt mijn kind ook niet haha, maar stel dat! Maar ik probeer er heel erg veel voor ze te zijn. Ook lekker met elkaar op vakantie, lekker skiën met z’n allen. Ja, daar draait het om.

Je nieuwe album: We gaan nog even door. Zegt eigenlijk genoeg. Maar kan je toch een tipje van de sluier oplichten over je nieuwe album?
Nou ja, als je dit vak 30 jaar mag uitoefenen dankzij de fans, dankzij je publiek die je nog zoveel boekt en nog steeds zoveel voor het podium staan, zou ik wel echt de laatste zijn die er mee gaat stoppen. Dat ben ik dus ook echt niet van plan! Sterker nog, we willen het gas er juist nog meer op gaan zetten. Ik ga niet meer zo lang wachten op een album. Ik ga proberen elk jaar weer een CD te maken, concerten te geven, fanclubdagen te organiseren. We zijn wat dat betreft weer helemaal ‘back on track’. Weet je, de afgelopen 7 jaar heb ik zo verschrikkelijk veel opgetreden waardoor ik eigenlijk het opnemen van platen wat naar achter heb geschoven. Er moet gewoon weer meer gebeuren wat dat betreft en we zijn er echt vol mee bezig, dus ‘we gaan nog even door’… haha!