Terug

Interview Tino Martin

Op een prachtige, zonovergoten middag in oktober hebben wij een interview met Tino Martin. De man die vele tongen losgemaakt heeft de afgelopen jaren. Uitverkochte mega concerten, talloze hits en ongelooflijk veel boekingen. Hier willen wij natuurlijk meer over weten, wat houdt hem bezig? Hoe kijkt hij naar zijn eigen carrière én alle avonturen waar hij in belandt? Kortom, genoeg om over te praten.

Ja Tino, dat jouw carrière in een ongelooflijk tempo naar grote hoogte is gestegen is inmiddels landelijk bekend. Maar ik hoorde jou vertellen bij Buma NL op 1 oktober, waar jij het openingsgesprek voerde, dat je echt al jarenlang bezig bent. Hoe is die tijd voordat je landelijk doorbrak voor jou geweest?
Dat was ook een mooie tijd. Ik heb daar jarenlang een hele mooie ervaring op kunnen doen. Ik heb wel wat feesten, bruiloften en partijen meegemaakt in mijn leven en daar steek je toch een hoop van op. Ik denk niet dat het goed is voor artiesten om van het één op andere moment landelijk door te breken. Ik denk dat er weinig artiesten zijn die dat aan kunnen. Ik heb natuurlijk ook wel grotere evenementen gedaan in het begin van mijn carrière, maar dan stond ik meer in het voorprogramma.

Dus dat het geleidelijk is gegaan is alleen maar goed geweest?
Ja, dat is zeker heel goed geweest. In mijn geval zeker! Toen ik namelijk mijn eerste hit kreeg was ik er ook echt wel klaar voor.

Over je eerste echte hit gesproken. ‘Jij Liet Me Vallen’, een soort Wilhelmus voor jou. Wanneer merkte je dat dat nummer wel eens het omslagpunt kon zijn in je carrière? Én hoe was dat gevoel?
Nou, ik had dat al toen ik het nummer had opgenomen. Eind 2014 hebben we maanden in de studio gezeten om allerlei liedjes op te nemen. Uiteindelijk hadden we er 14 of 15 klaar en bij ‘Jij Liet Me Vallen’ kreeg ik een gevoel van ‘Dit is geweldig’. We hebben voorafgaand aan ‘Jij Liet Me Vallen’ nog 3 andere singles uitgebracht. Maar als ik ‘Jij Liet Me Vallen’ in een zaal zong, terwijl het nog compleet nieuw was, deed dat altijd iets bij het publiek. Op een gegeven moment kwamen er uit de raarste hoeken van het land aanvragen: ‘Wie is die jongen en waar is hij te boeken’. Tv programma’s die aan ons vroegen of wij een idee hadden dat het nummer in iedere kroeg de hele avond werd gedraaid. Soms wisten we dat wel en soms ook niet. En ja, uiteindelijk heeft het zich heel snel als een olievlek verspreidt en hadden we een landelijke hit te pakken.

Wel bijzonder dat je dat meteen vanaf het begin al aanvoelde in de studio.
Ik heb er ook wel eens naast gezeten hoor, zeg ik in alle eerlijkheid haha. Als we allemaal zouden weten wat hits zouden zijn, zouden we bovenaardse krachten bezitten. Maar in dit geval had ik dat gevoel zeker.

Doordat je natuurlijk al een aantal jaren actief bent in de muziekindustrie heb je ook veel ervaring opgedaan en ben je natuurlijk uit veel dalen geklommen. Ik kan me voorstellen dat je passie en liefde voor muziek je daar doorheen kan trekken, maar wat was voor jou de drijfveer om al die jaren lang te blijven knokken?
Nee, om heel eerlijk te zijn was het optreden en het zingen gewoon mijn werk. Ik bedoel, dat was voor mij gewoon de normaalste zaak van de wereld. Bruiloften, verjaardagen, daar leefde ik van. Of je nou loodgieter of schilder bent, als je een keer een dagje geen zin hebt om te werken moet je ook gewoon gaan. Je moet toch werken om geld te verdienen en je in je levensbehoefte te voorzien. Op sommige momenten gaat het beter en op sommige momenten weer even iets minder. Ja, af en toe ging ik wel eens na denken: ‘Komt dit ooit wel goed’. Vanaf mijn 17e ben ik al aan het zingen en dan denk je ook echt wel na of je je dromen ooit gaat verwezenlijken. Maar het optreden en het zingen was gewoon mijn werk, dus moet je gewoon gaan. Uiteindelijk is het toch goed gekomen.

Jouw vertolking van ‘Zij Weet Het’ van Glen Faria was werkelijk schitterend. Hoe was het ‘Beste Zangers’ avontuur?
Ik heb het als heel spannend ervaren. Het waren hele lange en ook wel zware draaidagen. Maar vanaf het moment dat we met elkaar het vliegtuig instapten tot en met de laatste draaidag heb ik het onwijs leuk gevonden. We hadden een fantastische groep en ik weet natuurlijk niet hoe het de andere jaren was maar wij waren met best wel uiteenlopende mensen. Het klikte echt onwijs goed. Ik heb er in die korte tijd denk ik zelfs wel vriendschappen opgebouwd. Je zit best wel afgezonderd met elkaar van alles en iedereen om jezelf voor te bereiden op de draaidagen. Dus je bouwt heel snel een band op. Op de heenweg was ik heel erg gespannen over een aantal liedjes die ik moest gaan zingen en ik vroeg me best wel af of ik de enige was die die spanningen had. Maar dan praat je met de andere artiesten en kom je er achter dat iedereen het zelfde had en dat gaf dan ook meteen een hoop rust. Iedereen moet namelijk uit zijn comfort zone. Uiteindelijk kwam het allemaal goed tijdens de opnames en omdat je dan weet dat sommige artiesten bij bepaalde liedjes zenuwen hadden gun je het elkaar ook zó erg als het dan helemaal goed gaat. Na zo’n aflevering was er dan ook een hele ontlading. Het was een hele fijne ervaring!

Leuk om wat meer te weten over de spanningen van het programma en wat zo’n avontuur met je kan doen. Wij zien natuurlijk alleen de leuke beelden op tv.
Ja, je bent in een korte tijd best kwetsbaar en dan stel je jezelf open en daardoor bouw je denk ik ook heel snel een band op met elkaar. We zijn op een vrijdag ook lekker met z’n alle in Tante Roosje een aflevering vooruit gaan kijken. Ondanks de drukke agenda’s van ons allemaal is het toch geluk het in te plannen. Dat zegt ook wel iets over de band die we hebben opgebouwd. Je hebt namelijk ook wel eens samenwerkingen en dan zie je elkaar na zo’n samenwerking nooit meer terug.

We lezen op veel plekken dat je album ‘Thuis Komen Pas De Tranen’ je meest persoonlijke album tot nu toe is. Het lijkt me moeilijk, maar ik ga je toch vragen om één track te noemen welke voor jou persoonlijk het meeste betekent. En waarom juist die?
Het is het nummer ‘Thuis Komen Pas De Tranen’. Dat nummer ligt echt heel erg in mijn hart. Het hele album staat vol met persoonlijke liedjes. Kijk, weet je.. als je volksmuziek maakt dan is het logisch dat de liedjes die je zingt zich afspelen in het dagelijkse leven van de gewone mens. Dus je voelt je al snel aangesproken bij de nummers. ‘Thuis Komen Pas De Tranen’ is een uitspraak van mij geweest in een interview en dat is in een liedje verwerkt. Hoe persoonlijk kun je het maken?

Natuurlijk zijn wij benieuwd naar de plannen voor de komende tijd. Veel van die plannen kunnen wij natuurlijk op afstand volgen, maar waar zie jij jezelf over 5 jaar? Treed je dan alleen nog maar op in grote stadions en concertgebouwen of blijf je altijd wel de ronde doen in Nederland, dicht bij je publiek, zoals bijvoorbeeld met je theatertour?
Ja, dat blijf ik altijd doen. Zo’n theatertour wil ik altijd blijven doen. Al is het alleen maar om dichtbij de fans te kunnen blijven komen. Maar ik hou natuurlijk ook van grote shows zoals in Ziggo Dome met alles er op en er aan. Vuurwerk, danseressen. Gewoon een groot spektakel. 8 juni komt er een enorm groot mega concert aan!

8 juni 2019 zal Tino een concert geven in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Zijn allergrootste concert tot nu toe, kaarten zijn vanaf nu te koop op tinomartin.com of bij een van de Primera winkels. Het album ‘Thuis Komen Pas De Tranen’ van Tino Martin is overal te downloaden en te streamen, waaronder natuurlijk bij HitsNL. Het is fysiek te koop bij Bol.com en uiteraard bij Mediamarkt.